Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕ


Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ιδρύθηκε το 1890 από Έλληνες στη Σμύρνη, καταρχήν με την επωνυμία "ΟΡΦΕΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ". Το 1893 ορισμένα μέλη του "Ορφέα" με αγάπη για τον αθλητισμό, δημιούργησαν ένα νέο σύλλογο, με την επωνυμία "ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ" και άρχισαν να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις.

Το 1898 ο Ορφέας και το Γυμνάσιο, συγχωνεύθηκαν και πάλι για να σχηματίσουν τον "ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΜΥΡΝΗΣ". Τα μέλη του Π.Γ.Σ.Σ. εκπροσωπούσαν την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις.

Μετά την ήττα των Ελληνικών στρατευμάτων το 1922, ο σύλλογος αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Αθήνα, (αρχικά στεγάστηκε σε ένα πολύ μικρό χώρο στο Παναθηναϊκό Στάδιο), και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Ν. Σμύρνη, προάστιο που δημιουργήθηκε από τους χιλιάδες πρόσφυγες της Σμύρνης.

Σύλλογος με τη μεγαλύτερη παράδοση στην καλλιέργεια των μεγάλων αθλημάτων, και συνάμα ο πρώτος που δημιούργησε κατηγορία γυναικών, το 1925. Μια άλλη σπουδαία συμβολή του Π.Γ.Σ.Σ. στον Ελληνικό αθλητισμό ήταν η εισαγωγή του Μπάσκετ και Βόλλεϋ στα Ελληνικά αθλητικά δρώμενα.

Το πρώτο Δ.Σ. απαρτίζονταν από τα παρακάτω μέλη: Α. Βαλλιάνο, Δ. Δάλλα, Αλκ. Δουλγερίδη, Μ. Διακίδη, Θ. Καλλιγά, Ν. Μακρυποδάρα, Θ. Υπερίδη και Ι. Φατσέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου